in

Minimal Charred Timber Container LX Pavilion Houses Richard Serra’s Sculpture London Cross


The firm designed the building as a monolithic bespoke container with three entrances, wrapped in a charred Accoya timber rainscreen to blend in with its natural surroundings. The pavilion was built using the Japanese joinery construction and wood-charring technique Shou Sugi Ban, a method of timber coloring and preservation which lends the building’s exterior a textural quality. Designed to naturally acquire a patina over time, the weathering silver facade emphasizes the passing of time and the temporality of the artwork housed within its walls. Behind it is a white gallery space, sized to match the proportions of ‘London Cross’ and its 15-ton plates of weathering steel. Inside, the artwork takes center stage with one plate running along the floor and the other suspended overhead. A roof with sawtooth north-facing skylights distribute soft lighting into the pavilion, minimizing shadows and harmonizing the controlled nature of the gallery with the feeling of being outdoors.



Source link

What do you think?

Written by viralbandit

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

Surreal Aerial Video Shows the Gulf of Mexico on Fire

My Modern Met Wraps Up Top Artist Podcast Season 1